Arbeidsonderzoek

Wanneer ik mensen vraag wat zij belangrijk vinden in werk dan krijg ik meestal als antwoord: “Plezier hebben in mijn werk”. Mijn vervolgvraag is dan altijd: “Maar wat geeft jou specifiek plezier in je werk? Aan welke voorwaarden moet dit voldoen?”.
Hoe meer het willen en kunnen van de werknemer aansluit op het moeten en mogen van de werkgever hoe groter de kans op de juiste match en dus werkplezier.
Soms is het nodig om hier door middel van arbeidsonderzoek op in te zoomen, zeker wanneer er sprake is van gezondheidsbelemmeringen of een arbeidsbeperking.

Arbeidsonderzoek kan zich richten op de volgende gebieden:
– Assessment arbeidsvaardigheden
– Onderzoek psychische belastbaarheid
– Onderzoek verstandelijke vaardigheden / IQ meting
– Capaciteitenonderzoek
– Persoonlijkheidsonderzoek
– Beroepskeuze- en interesseonderzoek
– Onderzoek scholingsmogelijkheden
– Werkplekanalyse

Werkwijze
Afhankelijk van de vraagstelling en het niveau van de kandidaat wordt een ‘testbatterij’ op maat samengesteld op basis van arbeidskundig- en psychologisch onderzoek, assessmentopdrachten en diverse vragenlijsten.

Resultaat
Het onderzoek geeft aan waar de directe mogelijkheden in werk liggen en met welke aandachtspunten rekening gehouden moet worden. De uitkomsten worden direct vertaald naar arbeid en bieden aanknopingspunten voor een vervolg.

Arbeidsonderzoek wordt regelmatig gecombineerd met de andere diensten (loopbaanbegeleiding, counseling) van Weg naar Werk of vormt een aanvulling hierop.